Zitgedrag

De Nederlandse bevolking brengt de dag steeds meer zittend door. In 2023 werd er gemiddeld 9,1 uur gezeten. Jongeren (12 t/m 17 jaar) zitten zelfs nog meer, gemiddeld 10 uur en 24 minuten per dag.

Veel zitten kan nadelige gevolgen hebben. Als je veel langdurig zit, kunnen je spieren en gewrichten stijver worden. Ook stroomt er minder bloed naar je benen toe. Dit kan leiden naar een verslechterde vaatfunctie, verhoogde bloeddruk, verstoorde bloedsuikerspiegel en veranderingen in de bloedtoevoer naar de hersenen. Deze effecten kunnen er voor zorgen dat er een verhoogd risico op chronische ziektes ontstaat, zoals diabetes type 2 en verschillende hart- en vaatziektes.

Om deze gevolgen van zitten tegen te gaan, is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Naast dat geadviseerd wordt om ten minste elke dag minstens 30 minuten matig intensief te bewegen, laat onderzoek zien dat het ook belangrijk is om simpelweg niet lang aaneengesloten te zitten. Sta bijvoorbeeld elke 30 minuten even op en loop even rond of doe telefoontjes veelal staand en rondlopend.

Ervaart u klachten als gevolg van uw zitgedrag, of wilt u adviezen over hoe u uw zitgedrag zou kunnen veranderen? Maak dan een afspraak met één van onze therapeuten.

bron: https://www.kennisbanksportenbewegen.nl/?file=11907&m=1727943796&action=file.download