Voorkeurshouding

Kinderfysiotherapie bij een voorkeurshouding.

Een op de vijf zuigelingen ontwikkelt een voorkeurshouding.
Er is sprake van een voorkeurshouding als uw kindje het merendeel van de tijd met zijn of haar hoofdje op het achterhoofd óf naar links of rechts ligt. Omdat de schedel van nature nog zacht is kan door de voorkeurshouding een scheef of afgeplat hoofdje ontstaan. Gelukkig is schedelvervorming meestal redelijk eenvoudig te voorkomen.
Als het opvalt dat je baby een voorkeurshouding heeft, is het goed om meteen actie te ondernemen.

Kinderfysiotherapie heeft op de korte en lange termijn een positief effect op de voorkeurshouding en de schedelvervorming.
De kinderfysiotherapeut onderzoekt uw kindje en geeft gerichte adviezen om de voorkeurshouding te verminderen en (verdere) vervorming van de schedel te voorkomen.
Daarnaast let de kinderfysiotherapeut op de motorische ontwikkeling van uw kindje. Soms kan er bij een intensieve voorkeurshouding een asymmetrie in de ontwikkeling ontstaan, bijvoorbeeld het rollen naar 1 zijde i.p.v. naar beide zijden.
Om de mate van schedelvervorming vast te stellen maken onze kinderfysiotherapeuten gebruik van een meting genaamd Plagiocephalometrie (zie foto).

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het meeste effect wordt behaald wanneer de kinderfysiotherapeutische behandeling bij een leeftijd van 8 weken wordt gestart.
De behandeling bestaat uit het geven van hanterings- en houdingsadviezen aan ouders en actieve oefeningen om de voorkeurshouding en dus ook de schedelvervorming te verhelpen.

Heeft u vragen of vermoedt u een voorkeurshouding of schedelvervorming, neem gerust contact op met onze praktijk.