Ga(rantie) voor een gezonde leefstijl!

” Bewegen is het beste medicijn ”

Dit betekent niet dat je als een Olympisch atleet door het leven moet gaan om baat te hebben bij lichaamsbeweging. Het ACSM en WHO adviseren 3 soorten beweeg activiteiten:

Het belangrijkste is dagelijks 30 minuten recreatief bewegen. Daarmee wordt wandelen, fietsen, hond uitlaten, grasmaaien en dergelijke activiteiten bedoeld.

Als tweede activiteit wordt uithoudingsvermogen training geadviseerd, 2 á 3 keer per week minimaal 20 minuten per keer, maar 40 á 0 minuten heeft de voorkeur. Voorbeelden van deze conditietraining zijn: joggen, cardio fitness, wielrennen, zumba etc.

De derde belangrijke activiteit die het ACSM en WHO adviseren is spierkrachttraining. De spieren spelen een belangrijke rol in onder andere de bloedsuikerhuishouding, de energie verbruik, ter voorkoming van blessures en osteoporose en voor algemene kracht die nodig is in het dagelijks leven. Elke week 1 á 2 keer 6 á 8 spierkracht oefeningen van grote spiergroepen worden geadviseerd in 2 sets van 8 tot 12 herhalingen. De spieren moeten binnen de 6 á 8 oefeningen met 2 sets van 8 á 12 herhalingen vermoeid raken.

Het starten met bewegen is niet moeilijk, je stapt een sportcentrum binnen en gaat aan de slag. De uitdaging is om deze actieve leefstijl, duurzaam in je leven te verankeren. De eerste 6 maanden zijn vaak bepalend, hoe meer je in de eerste 6 maanden beweegt en sport, des te groter is de kans dat je het duurzaam vol gaat houden.

Ga(rantie) voor een gezonde leefstijl!