Bewegen goed voor het immuunsysteem?

Dat sporten goed is voor de gezondheid is algemeen bekend. Het heeft een positief effect op de spieren, conditie en de geest maar er lijkt nog meer gezondheidsvoordeel te zijn.

Onderzoek van de Harvard Medical School toonde onlangs aan dat bewegen ook een goed effect kan hebben op het immuunsysteem.

Dit heeft te maken met de zogenoemde T-cellen. Dit zijn immuun cellen die ontstekingen kunnen verminderen door een ontstekingsremmende stof af te geven. Op deze manier dragen ze op meerdere manieren bij aan een betere gezondheid. Tijdens inspanning zorgen de T-cellen voor een betere energieverdeling van de spieren en helpen bij het verbeteren van het uithoudingsvermogen.

Bij sporten en bewegen worden er meer van deze cellen aangemaakt waardoor ook hun ontstekingsremmende werking vergroot zou kunnen worden.
Dit onderzoek is voor nu nog gedaan met muizen en moet verder verdiept worden, maar laat dit je niet weerhouden om toch alvast in beweging te komen!

Mocht een blessure het bewegen nog in de weg staan, maak dan snel een afspraak bij één van onze therapeuten.

Bron: Regulatory T cells shield muscle mitochondria from interferon-γ–mediated damage to promote the beneficial effects of exercise