Bel ons:

072-520 40 70

E-mail ons:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heeft u last van rugklachten?

bericht van 23 januari 2020

Weet u dat bijna 1,5 miljoen Nederlanders het afgelopen jaar te maken kregen met klachten vanuit de lage rug. Lage rugklachten worden met name behandeld in de eerste lijn; door de huisarts en de fysio- of oefentherapeut. Onderzoekers brachten de zorg voor patiënten met lage rugklachten in de eerste lijn in kaart voor de periode 2013 tot 2018. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat het aantal recepten voor opioïden (pijnstillers met ongeveer dezelfde werking als morfine) en het aantal verwijzingen naar medisch specialisten licht gestegen zijn.

Daarnaast blijkt dat huisartsen bij 10 tot 15% van de patiënten een röntgenfoto van de lage rug lieten maken, terwijl de richtlijnen dit niet aanbevelen. De fysiotherapeuten zijn van mening dat fysiotherapie een belangrijke rol kan spelen bij het terugdringen van onnodige zorgkosten bij patiënten met lage rugklachten (Nivel 2019, KNGF 2020).

Heeft u lage rugklachten en wilt u weten wat u kunt doen om de klachten te verminderen, dan kunt u terecht bij de fysiotherapeut.
Dit kan ook zonder verwijzing van de huisarts. Bij Fysiotherapie Elisabeth werken fysiotherapeuten en een oefentherapeut die gespecialiseerd zijn in het behandelen van deze klachten.

(afbeelding: freedigitalphotos.net)