Bel ons:

072-520 40 70

E-mail ons:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Netwerk Functionele Neurologische Stoornissen

bericht van 16 juni 2017

Sinds 2012 is er een actief netwerk voor Functionele Neurologische Stoornissen opgericht. Functionele Neurologische Stoornissen zijn lichamelijke klachten waarbij functies in het lichaam niet goed verlopen zonder dat hier een structurele afwijking (ofwel schade van het lichaam) voor kan worden gevonden. De meeste patiënten met functionele neurologische symptomen hebben meer dan een symptoom. Door wetenschappelijk onderzoek wordt de ingewikkeldheid van wat er mis gaat in het zenuwstelsel iets beter begrepen.

Een aantal processen in het zenuwstelsel wordt vergeleken met kleine volume knoppen. Bijvoorbeeld bij mensen met chronische pijn zijn deze volumeknoppen open gedraaid, waardoor zij gevoeliger zijn geworden voor signalen die pijn kunnen veroorzaken. Als deze signalen sterker worden waargenomen, wordt meer pijn ervaren.

Als mensen computers zouden zijn, zou het probleem bij functionele symptomen te vergelijken zijn met een software probleem. Er is niets mis met de bedrading, de hardware is in orde, maar de werking is aangetast. Als een computer een software probleem heeft, loopt de computer vast of werkt heel langzaam. Je zou niets zien als je een scan zou maken van de computer. Wat wel een oplossing kan zijn is de computer opnieuw programmeren. Mensen zijn natuurlijk veel ingewikkelder dan computers. Onze gedachten, emoties, gedragingen en belevingen zijn onze programma’s.

Veel mensen met functioneel neurologische stoornissen hebben klachten als vermoeidheid, spierzwakte en pijn die verergeren bij lichamelijke inspanning. Om dit te kunnen aanpakken, is het belangrijk de dagelijkse activiteiten langzaam op te bouwen. Het netwerk bestaat uit bijeenkomsten waar o.a. fysiotherapeuten, psychologen, neurologen samen zorgen voor overdracht van kennis en ervaring. Het doel is dat we gerichte zorg kunnen leveren en we bijvoorbeeld in staat zijn om een op maat beweegprogramma te kunnen opstellen waardoor er stapsgewijs een stijgende lijn in de verbetering ontstaat.

De fysiotherapeuten uit onze praktijk aangesloten bij het FNS-netwerk zijn: Bernadette Keijzer, Chantal Goldman en Roos Alsemgeest.

Meer informatie is te vinden op de website www.neurosymptoms.org

Bron: http://fnsnet.nl/patienteninformatie.html