Het bekken wordt tijdens de zwangerschap iets minder stabiel om de geboorte makkelijker te maken. Dit is een natuurlijk verschijnsel.
Deze veranderingen in het bekken leiden, bij ongeveer de helft van alle zwangere, tot het in meer, of mindere mate, optreden van pijn laag in de rug, de billen, het schaambeen en de liezen. Soms samen met uitstralende pijn naar de benen. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen met bekkenklachten verschillen hebben in de spanning tussen de linker en rechterhelft van het bekken (SI gewricht) De pijn wordt veroorzaakt door die spanningsverschillen in de twee bekkenhelften. Door die pijn trekt het bekken schever en geeft dan weer meer pijn. Het hele systeem wordt dus overbelast. Middels de juiste oefeningen en behandeling kunnen deze klachten verholpen worden.
In het dagelijks bewegen wordt vooral hinder ondervonden bij: niet symmetrische bewegingen, zoals het staan op één been, lopen en traplopen lang in één houding staan, zitten of liggen omdraaien in bed het opvangen van schokken, bijvoorbeeld op de fiets, in de auto of bus bukken en tillen vrijen ongewild urineverlies.
Bekken en stuitpijn (Coccygodynie)
Coccygodynie is een pijnlijke aandoening van het staartbeen (os coccygis). De klacht geeft pijn bij zitten, pijn bij opstaan vanuit een zithouding en bij het fietsen. Ook kan lang staan pijnklachten geven. De pijn wordt laag in de billen gevoeld, maar kan ook uitstralen naar de lage rug , de zitknobbels en de billen. Meestal is coccygodynie het gevolg van een val. Vaak is een val, in zittende houding, de oorzaak van deze klachten. Bij vrouwen kan een bevalling het ontstaan van een coccygodynie zijn. Bij fysiotherapeutisch onderzoek vind je meestal een scheefstand van het stuitje. De behandeling van deze klacht is een pijnvrije uitwendige correctietechniek, waarbij het stuitje recht gezet wordt. Daarnaast worden er oefeningen meegegeven. Binnen een paar weken kan de klacht volledig verdwijnen.