De kinderfysiotherapeut werkt samen met kinderen die een achterstand hebben in hun bewegingsontwikkeling, of met problemen van bewegingsvaardigheden. Zij zijn bijvoorbeeld lichamelijk onhandig bij sport en spel.
De kinderfysiotherapeut heeft na de opleiding tot fysiotherapeut, een studie voor kinderfysiotherapie gevolgd en zich gespecialiseerd in het behandelen van kinderen van 0 tot 18 jaar.
Door spelen en bewegen ontwikkelen kinderen zich op een natuurlijke manier. Soms is er echter sprake zijn van een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Op zo’n moment kunt u met uw kind bij de kinderfysiotherapeut terecht. Door een vraaggesprek, observaties en onderzoek wordt een behandelplan gemaakt. Doel is verbeteren van de motorische vaardigheden zodat uw kind zelfstandiger en zelfverzekerder wordt. Ouders worden bij de behandeling betrokken. De kinderfysiotherapeut werkt meestal samen met een arts, logopedist, therapeut, pedagoog, leerkracht of bijvoorbeeld diëtist.
Wanneer:
In de loop van de groei kunnen vele indicaties een reden zijn contact op te nemen met de kinderfysiotherapeut. Behalve grof motorische of fijn motorische problemen, kan een verstoring in de motorische ontwikkeling ook van invloed zijn op andere ontwikkelingsgebieden op het sociaal, spraak-taal en psychisch functioneren. Wie zich zorgen maakt over de ontwikkeling van zijn/haar kind kan contact op nemen om te bekijken of kinderfysiotherapie zinvol is.
Verwijzing:
Vaak wordt uw kind door de huisarts, schoolarts of specialist verwezen naar de kinderfysiotherapeut. Maar ook zonder verwijzing kunt u bij de kinderfysiotherapeut terecht. Belangrijk is de signalerende taak van u en de leerkrachten.
Vergoeding:
Elke verzekering vergoedt 18 maal een bezoek aan de kinderfysiotherapeut, afhankelijk van uw aanvullende verzekering, heeft uw kind nog recht op aanvullende behandeling mocht dit nodig zijn. Bij chronische indicaties kan er langer behandeld worden mits een specialist daar toestemming voor geeft en de verzekering dit goedkeurt. Indien u hier informatie over wenst, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar of neem contact op met Fysiotherapie Elisabeth.
Binnen Fysiotherapie Elisabeth zijn Charlot Orij, Lara Sijtema en Roos Alsemgeest als kinderfysiotherapeuten werkzaam.
Veel voorkomende indicaties bij baby’s en peuters:
• Voorkeurshouding met eventueel een afplatting van het achterhoofd (mogelijkheid tot schedelmeting);
• Overstrekken, slappe houding, passiviteit en eenzijdig bewegen;
• Huil-, slaap-, eet- en drink problematiek;
• Traagheid in de algehele ontwikkeling, niet kruipen, laat met lopen;
• Grof motorische onhandigheid, houterig bewegen, struikelen, veelvuldig stoten of vallen
• Problemen in de sensorische informatieverwerking: bv. tenenlopen, afweer, druk gedrag, concentratieproblemen enz. (zie Sensorische Integratie)
Veel voorkomende indicaties bij basisschoolkinderen:
• Traagheid in de algehele ontwikkeling
• Grof motorische onhandigheid, houterig bewegen, struikelen, moeite met fietsen zonder zijwieltjes, gymles of zwemles
• Fijn motorische problemen: kind laat veel uit zijn handen vallen, moeite met vaardigheden als knippen, kleuren, schrijven, veters strikken
• Problemen in de informatieverwerking: angst voor nieuwe materialen, angst voor bewegen op hoogte, tenenlopen, kinderen met extreme afweer; concentratieproblemen, houdings- of pijnklachten
• Overmatige faalangstigheid, laag zelfvertrouwen
• Plas- en poepproblematiek
• Overgewicht/ lage belastbaarheid bij matige conditie ( zie bij oefengroepen Sportmaatjes voor informatie)