Mimetherapie wordt ingezet na een aangezichtsverlamming. In een normale situatie werken de spieren van de linker en rechter gezichtshelft min of meer gelijk.
Bij een aangezichtsverlamming kunt u één gezichtshelft minder – of helemaal niet bewegen. Daarnaast kunnen spieren in het gezicht op een abnormale manier gaan meebewegen. Deze restverschijnselen ontstaan doordat de aangezichtszenuw niet of maar gedeeltelijk is hersteld.
Restverschijnselen kunnen zijn:
- Asymmetrie (ongelijkheden) in het gezicht.
- Ongewenste bewegingen in het gezicht (bijvoorbeeld het ongewenst dichtknijpen van het oog bij het maken van een glimlach).
Bovenstaande verschijnselen zorgen ervoor dat de mimiek verstoord is. - Spraakproblemen omdat aan één of beide kanten van het gezicht de spieren niet voldoende meewerken.
- Het niet goed kunnen sluiten van één of beide ogen.
- Het niet krachtig genoeg kunnen sluiten van de lippen, waardoor er speeksel of eten/drinken gemakkelijk uit de mond loopt.
Wanneer u nog last heeft van de bovenstaande verschijnselen kan mimetherapie u helpen.
Wat is het doel van mimetherapie?
Het doel van mimetherapie is het verbeteren van de symmetrie in het gezicht. Anders gezegd: we willen bereiken dat de linkerkant en de rechterkant van uw gezicht zoveel mogelijk gelijk zijn, zowel in rust als met bewegen. Tijdens de therapie leert u het verschil tussen spanning en ontspanning in het gezicht te zien en te voelen. U leert ook om het gezicht zo symmetrisch (aan beide zijden gelijk) mogelijk te bewegen. Zowel bij eten en drinken, praten en bij het uitdrukken van bepaalde emoties.
Wanneer is het mogelijk de behandeling te beginnen?
Mogelijk kunt u de aangedane zijde van uw gezicht weer (zichtbaar) wat bewegen. Dat is het goede moment om met de behandeling te starten. Wanneer er nog geen enkele beweging mogelijk is, kan het toch nuttig zijn om alvast de mimetherapeut te bezoeken. Zij kan u uitleg en advies geven over de aangezichtsverlamming en u massageoefeningen aanleren.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Bij het eerste bezoek wordt u door de mimetherapeut onderzocht. Zij beoordeelt of u kunt starten met mimetherapie. Wanneer u mag beginnen, krijgt u uitleg over de behandeling en over de manier waarop u moet oefenen.
Daarnaast is het belangrijk dat u thuis actief en regelmatig oefent. Deze oefeningen worden tijdens de behandeling met u doorgenomen.
Er wordt tijdens de therapie gewerkt aan:
- massage van het gezicht.
- oefeningen voor het bewegen van mond, neus, wang, ogen en voorhoofd.
- het verschil tussen spanning en ontspanning.
- beheersing van ongewenste meebewegingen.
- verbetering van eten, drinken en spreken.
- het oefenen van gezichtsuitdrukkingen met en zonder spiegel.
- het omgaan met een gezichtsverlamming.
Wat kunt u zelf doen?
Probeer uw gezicht zo ontspannen mogelijk te houden. Maak zoveel mogelijk kleine bewegingen wanneer u uw gezicht beweegt. Probeer het gezicht zo symmetrisch mogelijk te houden. Soms wordt het advies gegeven om zelf alvast te oefenen door spieroefeningen voor het gezicht uit te voeren. Dit raden wij af omdat hierdoor juist asymmetrie kan optreden.
Vergoeding: Mimetherapie wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Indien u hier informatie over wenst, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar of neem contact op met Fysiotherapie Elisabeth. Wie: Bernadette Keijzer is binnen onze praktijk mimetherapeut.